دیسک کمر زمانی که شروع به متورم شدن می کند که هسته ژله مانند آن به لایه خارجی خود که در نتیجه فرسایش، افزایش سن یا یک آسیب دیدگی ناگهانی ضعیف شده است، فشار وارد می کند.
این فشار به لایه خارجی می تواند ایجاد درد در ناحیه کمر را به همراه داشته باشد. در صورتی که دیسک کمر شما به مقدار زیاد آسیب دیده باشد، مایع ژله مانند آن کم شده و سبب فرسایش بیشتر استخوان های دیسک کمر خواهد شد.
هنگامی که در دیسک کمر لایه خارجی را پاره کرده یا دچار فتق شود، درد پایین کمر و عضلات کمر علائم آن دیده می شود.
در این صورت باید سریعاً دیسک شما درمان شود. این شرایط می تواند باعث افزایش درد پا در نتیجه سیاتیک در انسان شود.
این مشکل زمانی اتفاق می افتد که ماده ژله ای مانند دیسک کم شده و درنهایت اعصاب موجود در ناحیه ستون فقرات را ملتهب خواهد کرد.
علاوه بر این دیسک شما می تواند به اعصاب حساس در این ناحیه فشار وارد کرده و باعث درد، بی حسی، یا ضعف یک یا هر دو پا شما شود.
علت ایجاد دیسک کمر
در بسیاری از موارد، علت دیسک کمر ممکن است به دلیل افزایش سن و فرسایش ستون فقرات باشد. در کودکان و افراد جوان، داخل دیسک کمر مقداری بیشتر آب نخاعی وجود دارد، اما با گذشت زمان، دیسک آب خود را به تدریج از دست داده و دچار خشکی و ضعف خواهد شد.
به این ترتیب، دیسک کمر انسان به تدریج جمع شده و فضای بین مهره های کمر باریک و باریک تر می شود. در اصطلاح به این فرآیند عادی افزایش سن، از بین رفتن یا زوال دیسک می گویند.
عوامل موثر در ایجاد دیسک کمر
علاوه بر فرسایش تدریجی دیسک کمر انسان به خاطر افزایش سن، عوامل دیگر می تواند احتمال مشکل دیسک کمر را افزایش دهد.
اطلاع از مسائلی که شما را در معرض خطر ابتلا به دیسک کمر قرار می دهد، می تواند در پیش گیری از ایجاد مشکل مفید و سودمند باشد.
عوامل عمومی تاثیرگذار بر مشکل دیسک کمر به شرح زیر است:
جنسیت انسان در دیسک کمر
مردان در سنین ۳۰ تا ۵۰ سالگی بیشتر به مشکل دیسک کمر دچار می شوند. که این موضوع در بین خانوم ها سن مشخصی ندارد و میتواند عوامل مختلفی سبب ایجاد دیسک در سنین حتی پایین تر شود.
بلند کردن نادرست اجسام عامل دیسک کمر
استفاده از عضلات کمر برای بلند کردن اجسام سنگین به جای استفاده از پاها باعث ایجاد دیسک کمر خواهد شد. چرخش در هنگام بلند کردن نیز می تواند کمر شما را مستعد این مشکل نماید. بلند کردن اجسام با استفاده از عضلات پا و نه عضلات کمر، از آسیب دیدگی ستون فقرات جلوگیری خواهد کرد.
وزن زیاد عامل ابتلا دیسک کمر
چاقی باعث وارد شدن فشار بیش از حد به دیسک در ناحیه کمر خواهد شد.
انجام فعالیت های تکراری که به ستون فقرات فشار وارد می کنند: بسیاری از مشاغل نیازمند انجام فعالیت فیزیکی هستند. این مشاغل نیازمند بلند کردن و هل دادن اجسام یا خم کردن و پیچاندن مداوم کمر هستند.
در این شرایط بلند کردن ایمن اجسام و استفاده از تکنیک های حرکتی مناسب به پیش گیری از آسیب دیدگی دیسک کمر کمک خواهد کرد.
رانندگی طولانی مدت
نشستن برای زمان طولانی به همراه تکان های ناشی از حرکت اتومبیل می تواند باعث وارد شدن فشار به ستون فقرات و دیسک شود.
سبک زندگی نشسته و بی حرکت
تمرین های حرکتی، نقش با اهمیت در پیش گیری از بسیاری مشکلات سلامتی همچون دیسک کمر دارد. اگر شما مدت زمان کمی در روز حرکت میکنید و اغلب در یک جا ساکن هستید خطر ابتلا به دیسک کمر در شما افزایش پیدا خواهد کرد.
سیگار کشیدن زیاد
این باور وجود دارد که سیگار کشیدن باعث کاهش سطح اکسیژن به دیسک و در نتیجه آسیب به دیسک کمر خواهد شد.
پیشگیری از دیسک کمر
به منظور پیشگیری از کمر درد یا مشکل دیسک کمر می توان به نکات زیر توجه کرد:
وزن بدن را در سطح مناسب و سالم حفظ کنید : انجام این کار می تواند به کاهش فشار وارد شده به ناحیه کمر کمک موثر نماید.
ترک سیگار
نیکوتین می تواند برای وضعیت دیسک های کمر مضر باشد، زیرا در عمل توانایی دیسک برای جذب مواد مغزی مورد نیاز برای حفظ وضعیت سلامتی را کاهش می دهد. همچنین کشیدن سیگار باعث خشک شدن و شکننده شدن دیسک می شود.
رفتار درمانی
استفاده از تکنیک های مناسب برای بلند کردن اجسام و تمرین های منظم بسیار به شما در روند پیشگیری از دیسک کمر کمک خواهد کرد.
در نظر گرفتن وضعیت مناسب برای قرار گرفتن بدن
قرار گرفتن بدن در حالت خمیده یا آویزان به تنهایی نمی تواند باعث ایجاد درد در ناحیه کمر شود. اما پس از اینکه کمر دچار کشیدگی یا آسیب شود، قرار گرفتن بدن در این وضعیت های نا مناسب می تواند باعث تشدید درد بیمار شود.
ایستادن یا راه رفتن در وضعیت مناسب
حفظ وضعیت بدن در حالت مناسب معمولاً به معنی این است که گوش ها، شانه ها، و ران ها در یک خط مستقیم قرار داشته باشند.
حفاظت از کمر در حالت نشسته
سعی کنید یک بالش کوچک یا حوله لوله شده بین کمر و صندلی در هنگام نشستن قرار دهید.
قرار دادن کمر در وضعیت طبیعی در هنگام خوابیدن
یک بالش بین زانوها در هنگامی که به پهلو دراز کشیده یا می خوابید، قرار دهید.
درمان دیسک کمر
برای درمان دیسک کمر نیاز است که یک متخصص فیزیوتراپی در ابتدا شما را معاینه نماید سپس اقدام به درمان نمایید ممکن است دیسک کمر شما با طول درمان فیزیوتراپی به خوبی برطرف شود و یا با اصلاح حرکات شما توسط فیزیوتراپیست مشکل برطرف شود.
در صورتی که شما هم از درد دیسک کمر رنج میبرید میتوانید با مشاورین مرکز سبلان شرق تماس بگیرید تا یک وقت قبلی جهت مشاوره و معاینه دریافت نمایید.
لازم به ذکر است تمامی خدمات فیزیوتراپی کمر در شرق تهران توسط این مرکز انجام خواهد شد.