گردن درد یکی از درد های اسکلتی عضلانی بشمار می رود که امروزه شیوع بسیاری کرده است . در حدود ۱۰ درصد از افراد با یک دوره گردن درد در بین زنان کمی بیشتر از مردان مشاهده می شود.
درد گردن
گردن شامل مهره هایی از ستون مهره است که بین تنه و سر قرار دارد . پایداری گردن به علت شکل مهره ها و لیگامان ها و عضلات اطراف آن تامین می شود . گردن در جهات مختلف حرکت می کند و وزن سر را تحمل می کند. ستون فقرات گردنی شامل ۷ مهره و دیسک بین مهره ای است . این مهره ها با تحمل وزن سر ، عامل حرکات متنوع آن نیز هستند.
ریشه های عصبی مربوط به اندام های فوقانی از میان مهره های گردن عبور کرده و سپس به نواحی بازو ، ساعد و انگشتان دستان امتداد می یابند. عضلات بسیاری در ناحیه گردن وجود دارند ، بعضی از آنها از ناحیه ی پس سری تا مهره های سینه ای کشیده شده اند.
گردن درد زمانی اتفاق می افتد که ستون فقرات توسط صدمات، بیماری ها، ساییدگی و هم چنین مکانیک ضعیف بدن تحت فشار قرار می گیرد. تمام گروه های سنی در معرض خطر ایجاد گردن درد هستند. افرادی که در یک محل نشسته و فعالیت با کامپیوتر را برای مدت زمان طولانی انجام می دهند نیز با سطح بالای این خطر مواجه هستند.
علت گردن درد می تواند از آسیب ، وضعیت بدنی ضعیف ، استرس ، سایش طبیعی ، بیماری و سایر علت ها باشد . عدم هم ترازی ستون فقرت ( برای مثال خمیدگی یا خوابیدن روی شکم ) و بلند کردن اجسام سنگین به صورت نادرست بر روی ستون فقرات گردنی فشار وارد می کند و آسیب را محتمل تر می کند.
مطلب پیشنهادی : سندروم پریفورمیس
بیماری هایی که باعث گردن درد می شوند عبارتند از :
- آرتروز گردن ( اسپوندیلوز گردن )
- مننژیت که باعث التهاب دور بافت های مغز و طناب نخاعی می شود و
- تنگی کانال نخاعی
- آنفولانزا که باعث گردن درد و دیگر قسمت های بدن می شوند.
- بیماری های مزمن از قبیل : فیبرومیالژیا ، آرتریت روماتویید ، اسپوندیلیت انکیلوزان ، تورتیکولی ( کجی گردن ) باعث گردن درد می شوند.
- فشار بر روی عصب :
فشرده شدن اعصاب ستورن فقرات می تواند باعث بروز دردی شود که از ابتدای کانال نخاعی شروع و سپس به سمت بازوها و دست ها و انگشتان می رود . درد ناشی از فشار بر روی عصب با درد ناشی از سندروم تونل کارپال که معمولا با بی حسی همراه است متفاوت است.
- استئوآرتریت :
با پیر شدن دیسک ، دیسک خشک شده و کوچک می شود و ممکن است خار های استخوانی تشکیل شود . این تغییرات منجر به تنگی مجرا یا فتق دیسک گردن و بروز علائم دیسک گردن می شود .
- تنگی کانال نخاعی :
نازک شدن کانال های استخوانی در ستون فقرات می تواند به طناب نخاعی و عصب ها فشار می آورد و باعث تورم و التهاب آن ها می شود .
- دیسک گردن ( بیرون زدگی دیسک ) :
قسمت مرکزی و ژله مانند دیسک ستون فقرات می تواند متورم شود یا توسط یک ناحیه ضعیف در دیواره پاره شود و روی عصب ها فشار آورد .
روش های متداول فیزیوتراپی گردن
- کشش و تقویت عضلات گردن
- درماه های دستی گردن: برای کاهش سفتی و بهبود حرکت و افزایش دامنه حرکتی، مفاصل گردن و پشتی ر. موبیلیزیشن میدهد.
- ترکشن گردنی برای دیسک گردن: که به ۳ صورت دستی، مکانیکی ( سیستم قرقره ) و الکتریکی ( بصورت مداوم و یا منقطع ) انجام میشود.
- لیزر درمانی: با انتقال انرژی به داخل بدن فرایند طبیعی درمان را تسریع میسازد، بنابر این با استفاده از لیزر بافت های آسیب دیده مانند دیسک ب سرعت بیشتری ترمیم میابند.
- استفاده از دستگاه تحریک الکتریکی با استفاده جریان هایی مانند TENS جهت کاهش درد.