copd ترکیب برونشیت مزمن و امفیزم

بیماری های مزمن ریوی وتوانبخشی ریه۱

 

بیماری های مزمن ریوی، مشکلات و محدودیت های متعددی را برای شما به همراه می آورند. تنگی نفس حین استراحت و فعالیت، کاهش سطح فعالیت و کاهش توانایی ورزشی و در نهایت افت کیفیت زندگی از جمله این عوارض می باشد.

یک برنامه توانبخشی ریه خوب هر چند نمی تواند مستقیما باعث بهبودی بیماری شما گردد، اما می تواند این گونه علایم و عوارض ناشی از بیماری را کاهش داده و سطح سلامت و کیفیت زندگی شما را ارتقا بخشد.در صورت ابتلا به بیماری ریوی، انجام کارهای به ظاهر آسان، مثل بالارفتن از پله ها یا انجام برخی کارهای روزمره  سخت می شود. هدف از توانبخشی ریوی، کمک به تنفس آسان تر، بازگرداندن قدرت و در نتیجه افزایش کارایی شماست.

 

بیماری مزمن ریوی چیست؟

 

بیماری مزمن ریوی یک مشکل پیشرونده است که تنفس نرمال را مختلمی یکند. مثل: آمفیزم، برونشیت مزمن، آسم، برونشکتازی و سیستیک فیبروزیس. ممکن است به دلیل بیماری مزمن ریوی، دچار تنگی نفس شده و یا از انجام فعالیت های خاص اجتناب کنید (چون از نفس کشیدن ترس دارید.)

 

توانبخشی ریوی چیست؟

توانبخشی ریوی یک برنامه است که به شما زندگی و تنفس بهتر را آموزش می دهد.این برنامه توسط یک تیم شامل متخصصان پزشکی تهیه می شود. توانبخشی ریوی معمولا در یک محیط گروهی برگزار می شود.

در مرکز فیزیوتراپی سبلان شرق  فیزیوتراپی و توانبخشی ریه زیر نظر اساتید دانشگاه توانبخشی ریه انجام میشود.

 

آنچه در این مقاله می آموزید:

  • تکنیک هایی برای تنفس بهتر
  • چگونگی انجام کارهای ضروری بدون تنگی نفس
  • چه وقت، چگونه و چرا داروهای خود را مصرف کنید
  • یادگیری روش های ایمن برای ورزش، قوی تر شدن و افزایش فعالیت های روزمره
  • روش های افزایش انگیزه برای اینکه بتوانید به أهداف خود برسید.

 

 

آشنایی با ریه ها

آشنایی با نحوه ی عمل ریه ها باعث کسب نتایج درمانیبهتر می شود. وظیفه ی ریه ها انتقال هوا به داخل و خارج بدن است. بیماری مزمن ریوی باعث اختلال در این فرایند می شود.

 

ریه های سالم:

در داخل ریه ها ، مجاری هوایی که از بافت قابل ارتجاع ساخته شده اند، وجود دارد.هر راه هوایی با رشته هایعضلانی پیچیده شده است که به باز شدن آن کمک می کند. هرچه به عمق ریه ها برویم، راه های هوایی کوچکتر می شوند.کوچکترین راه های هوایی به دسته هایی از کیسه های هوا که شبیه بادکنک هستند (آلوئول) متصل میشوند. این کیسه های هوایی توسط عروق خونی احاطه شده اند.

 

 

 

 تنفس :

هنگام انجام دم، هوا وارد ریه ها می شود و از طریق راههای هوایی به کیسه های هوایی می رسد. هنگام انجام بازدم، هوا به خارج از ریه ها منتقل می شود.

 

تبادل گاز:

هوایی که تنفس می کنید، حاوی اکسیژن است؛ گازی که بدن همه ی ما به آن نیاز دارد. هنگامی که این هوا به کیسه های هوایی می رسد، اکسیژن به رگ های خونی منتقل می شود. سپس خون غنی از اکسیژن ریه ها را ترک کرده و به سمت سایر قسمت های بدن حرکت می کند. همانطور که بدن از اکسیژن استفاده می کند، دی اکسید کربن تولید می شود. خون آن را به ریه ها برمی گرداند و با هر بازدم ، دی اکسید کربن بدن را ترک میکند.فرایند ورود اکسیژن به بدن و خروج دی اکسید کربن از آن، تبادل گاز نامیده می شود.

 

پاکسازی ترشحات:

سلول های موجود درلایه پوششی دیواره راه های هوایی ، یک ماده ی چسبنده به نام موکوس ترشح می کنند. موکوس ، گرد و غبار و دیگر ذراتی که در هوای دمی وجود دارد را به دام می اندازد. این سلول ها هچنین دارای مژک های کوچکی به نام سیلیا هستند. این مژک ها باعث حرکت موکوس به سمت راه های هوایی بالاتر می شود. در نهایت ترشحات از طریق دهان خارج می گردد. این روند به پاک شدن راه های هوایی و جلوگیری از ایجاد عفونت کمک می کند.

 

 

بیماری های مزمن ریوی

 

 

 

امفیزم

 

  • بیماری انسدادی مزمن ریوی:

  • انسداد در راه های هوایی باعث سخت تر شدن تنفس می شود. و می تواند تبادل گاز را تحت تأثیر قرار بدهد. بیماری مزمن انسدادی ریوی(COPD) جز آن دسته از بیماری هایی است که معمولا در اثر کشیدن سیگار ایجاد می شود:
  • برونشیت مزمن:

  • موکوس تولید شده بیش از حد نرمال است و باعث مسدود شدن راه های هوایی می شود. همچنین ممکن است راه های هوایی دچار التهاب(متورم) شوند. بنابراین فضای کمتری برای عبور هوا وجود دارد.
  • آمفیزم:

  • راه های هوایی آسیب دیده، قابلیت ارتجاع خود را از دست داده و شل می شوند. هنگام بازدم ممکن است هوا درون کیسه ها حبس شود. این هوای به دام افتاده باعث مشکل تر شدن تنفس می گردد.

 

  • آسم:

  • راه های هوایی ملتهب و تنگ می شوند. عضلات أطراف راه های هوایی دچار اسپاسم می شوند که این امر، عبور هوا از راه های هوایی را با مشکل مواجه می کند.

 

  • بیماری محدود کننده بافت ریه:

 

  • ریه ها و راه های هوایی ، سفت و سخت می شوند. این باعث سخت ترشدن تنفس شده و ممکن است باعث اختلال ورود اکسیژن به عروق خونی شود.

 

  • سایر بیماری ها:

 

  • برخی از علائم سیستیک فیبروزس، برونشکتازی، سرطان ریه و دیگر بیماری های مزمن ریوی میتواند با توانبخشی ریوی بهبود یابد. توانبخشی همچنین برای افرادی که در حال آماده شدن برای جراحی ریه هستند، سودمند.

در ادامه این بحث به راههای توانبخشی ریه و بیماریهای مزمن ریوی بیشتر خواهیم پرداخت…….

 

متخصصان ما در کلینیک فیزیوتراپی سبلان شرق یکی از کلینیک های فیزیوتراپی مجهز در شرق تهران با ارزیابی دقیق شرایط شما مناسب ترین روش های فیزیوتراپی را برای بهبود مشکلات شما به کار می گیرند.

در صورتی که بیمار شما بدلیل مشکلات حرکتی توانایی خروج از منزل را نداشته باشد نیز ما خدمات فیزیوتراپی در منزل را به شما ارائه می دهیم.

آدرس کلینیک :

تهران ، سبلان شمالی ، بالا تر از ایستگاه مترو سبلان ، نبش کوچه بی غم ، ساختمان پزشکان سینا ، پلاک ۳۸۲
طبقه اول ، واحد

مقالات جدید مرکز سبلان شرق
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *